Zout

Hoe zit dat nu eigenlijk met zout?

Gemiddeld nemen we zo’n acht tot tien gram zout terwijl twee tot drie gram zout per persoon per dag voldoende is.

We hebben zout nodig om vocht vast te houden en niet alles meteen weer uit te plassen. Daarnaast zorgt zout voor het overbrengen van voedingsstoffen en afvalstoffen van en naar de spieren, evenals de belangrijke prikkeloverdracht vanuit zenuwcellen naar spieren en weefsels. Te weinig zout nemen is dus ook zeker niet de bedoeling.

Door minder zout te nemen ervaren we ook minder behoefte aan suiker en kan het zelfs zo zijn dat je je eerder verzadigd voelt!

Het meeste zout halen we uit fabrieksmatig bereid voedsel waar keukenzout in verwerkt is. Dit zout ontneemt je lichaam niet alleen van essentiële mineralen maar deze verhoogd ook de bloeddruk. Bewerkt keukenzout bevat enkel de mineralen natrium en chloride, onbewerkt zeezout bevat 92 essentiële mineralen die ook nog eens beter opgenomen worden door ons lichaam. Himalaya of Keltisch zeezout (onbewerkt), bevat onder andere magnesium, wat helpt om de bloeddruk te verlagen. Hieruit kunnen we concluderen dat het beter is onbewerkt zout te gebruiken; Himalaya of Keltisch zeezout. 

Door zelf onze voeding te bereiden en zo min mogelijk bewerkte voeding tot ons te nemen kunnen we de inname van keukenzout beperken.

Himalaya of Keltisch zeezout, wat is beter?
Wanneer we Himalaya zout en Keltisch zeezout vergelijken zien we dat Himalaya zout meer Natrium bevat, wat bloeddrukverhogend kan werken. Tegelijk zien we dat er in Keltisch zeezout ruim twee keer zoveel magnesium aanwezig is, wat nu juist weer de bloeddruk verlaagt. Daarom zou Keltisch zeezout net iets gezonder zijn.

Wist je dat Keltisch zeezout met water, ofwel Sole heel goed kan helpen tegen hoofdpijn?
Dit omdat je meteen de oorzaak van de meeste hoofdpijn aanpakt; vocht- en mineralen tekort. 
Je kunt dit het beste gebruiken door middel van Sole, dat kun je maken door in een potje eenderde Keltisch zeezout en tweederde gekookt water (wel even laten afkoelen) te mengen. Dit roer je dan goed tot het zout is opgelost, dan laat je het even staan. Er zal een klein laagje op de bodem blijven liggen.
Van dit mengsel neem je een theelepel in een glas met water in en je zult merken dat het ook nog veel sneller werkt dan andere (hoofd)pijnstillers.