Drinken

Waarom het belangrijk is om voldoende te drinken

Water is een van de meest essentiële voedingsstoffen, je kunt slechts enkele dagen zonder om te overleven. Maar daarnaast is het ook van groot belang bij het optimaal functioneren van allerlei processen in je lichaam; het brengt bijvoorbeeld de voedingsstoffen op de juiste plek in het lichaam en dient als oplosmiddel voor vitaminen, mineralen en vele andere belangrijke moleculen. Verder regelt het onze lichaamstemperatuur en de aanmaak van ons bloed.

Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je te weinig gedronken hebt voor het sporten, je al snel zo’n 10% slechter zal presteren?

Wanneer langere tijd niets drinkt krijg je dorst. In feite ben je dan eigenlijk al te laat met drinken.
Als je dit waarschuwingssignaal van je lichaam negeert en je drinkt nog steeds niet, dan kun je vele uiteenlopende klachten ervaren zoals een droge mond, verstopping, lusteloosheid, hoofdpijn, verwardheid, snelle hartslag. 

Bij veel mensen is de dorstprikkel onderdrukt omdat er vaker geen gehoor aan gegeven wordt. Wanneer deze mensen een paar dagen voldoende hebben gedronken, keert deze prikkel vaak wel weer terug.
Urine is altijd een goede graadmeter; wanneer deze donkergeel is mag er meer water gedronken worden.

De richtlijn van de hoeveelheid water dat we per dag nodig hebben is dertig milliliter per kilogram lichaamsgewicht.
Genoeg drinken kan in het begin moeilijk zijn omdat we het niet gewend zijn. Wat dan kan helpen is om in de ochtend na het opstaan meteen twee tot drie glazen water te drinken en om dan ook meteen anderhalf tot twee liter klaar te zetten in glazen flessen of een kan, zodat zichtbaar is hoeveel gedronken wordt gedurende de dag. Zet ook een glas/fles water naast je bed, zodat je meteen vochttekort kunt aanvullen wanneer je wakker wordt. Eet verder genoeg groenten en fruit, ook daar zit veel water in. Daarnaast kun je tegenwoordig een app installeren op je telefoon die je herinnert aan op tijd drinken zoals deze.

Verder is voldoende drinken belangrijk voor een mooie gezonde huid, bij afvallen en kan zelfs pijn aan gewrichten en spieren verminderen omdat deze sneller verkrampen bij uitdroging.

Het is aan te bevelen om regelmatig (lauw)warm water te drinken zodat de voeding tijdens de maaltijd beter verwerkt en opgenomen kan worden. 

Maar let op; teveel drinken is ook niet goed, wanneer je in korte tijd teveel drinkt verlies je veel zout en mineralen en leidt dat tot een disbalans. Bij erg grote hoeveelheden kan het zelfs toxisch zijn.

Je kunt het beste water te drinken, eventueel kun je munt, fruit of limoen toevoegen voor de smaak. Gezoete dranken en alcohol brengen het vochtbalans uit evenwicht en kun je dus het best mijden. Koffie en thee tellen wel mee maar let op de cafeïne; maximaal twee koppen koffie / zeven koppen thee per dag.